Varaosahaku >

TUOTTEET

ERGONOMIA

Työskenteletkö terveellisesti? Työskentelyasento kannattaa sovittaa tehtävän työn luonteeseen. Ergonominen työpiste parantaa työtehoa. Ergonominen työskentely on järkevää.

Myös kotitoimistoon on olemassa pieniä apuvälineitä, esim. seisontamatto, joilla voit helposti parantaa työpisteen ergonomiaa. Hinta on hyötyihin nähden hyvin edullinen.

Asentoa kannattaa vaihtaa päivän aikana. Tutkimusten mukaan ei kannata istua pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Kannattaa nousta seisomaan välillä. Näin voit mm. palauttaa veren sokeriarvot nopeammin normaalille tasolle aterian jälkeen.

Tutkimusten mukaan pitkät jaksot istumatyössä altistavat mm. näille haitoille:

  • liikalihavuus / ylipaino
  • diabetes / sokeritauti
  • sydän-ja verisuonitauti
  • syöpä (erityisesti paksusuolen tai rinnan syövät)
  • ennenaikainen kuolema

Istumatyössä aineenvaihdunta ja verenkierto on hidasta ja tämä altistaa sairauksille. Myös hartiat ja selkä voi kärsiä. Pienillä parannuksilla työpisteessä voidaan saavuttaa merkittävä työtehon parannus ja vaivojen väheneminen. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli olet ylipainoinen.

Aktiiviset työpisteet ovat lisääntyneet viimeaikoina. Oikeanlainen työpiste yhdistettynä toimintatapojen muutokseen auttaa välttämään vaivat. Pelkästään seisten työskentely ei myöskään ole hyvä ratkaisu. Mikäli työpisteen voi säätää työn tekemiseen joko seisten tai istuen, sinulla on mahdollisuus vaihdella asentoasi työpäivän aikana. Säädettävä sähköpöytä tai istu-seiso -taso ovat oikeita apuvälineitä tähän.

Katso lisää istu-seiso -työpisteen säätämisestä.

Istumisen ja seisomisen aktiivisena välimuotona on aktiivituoli. Tämä on kaasujousella varustettu satulatuoli, minkä jalustan pohja mahdollistaa istuimen kääntymisen eri asentoihin. Näin ollen voit olla liikkeessä ja vaihdella helposti asentoja koko työpäivän.

Seisominen on aktiivisempi asento tehdä töitä kuin istuminen. Seistessä asento muuttuu huomaamattaankin. On kuitenkin oltava tarkkana, koska seistessäkin saatetaan sortua virheasentoihin. On tärkeää muuttaa asentoa usein ja käydä myös välillä istumaan. Helpoiten liikkuminen tulee tehtyä käyttämällä aktiivilautaa tai työpistemattoa. Lauta auttaa pitämään sinut liikkeessä, jolloin aineenvaihdunta ja verenkierto tehostuu.

Työpöydän tulisi aina olla oikealla korkeudella. Kun kädet ovat 90 asteen kulmassa ja pöytä tukee niitä, korkeus on oikea. Kunnollinen rannetuki vähentää ranteen rasitusta päätetyöskentelyssä. Itse sormia ja niitä ympäröiviä tukielimiä kannattaa suojata hyvällä ergonomisella hiirellä, esim. pystyhiirellä, joka on myös oikeankokoinen käteesi. Mikäli käytät hiirtä paljon, tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sinulle paras ergonominen hiiri saattaa olla jopa ylellinen Evoluent. Evoluentin muotoilu on saanut lukuisia palkintoja.

Tarvittaessa helpota istumatyöskentelyä pöydän alle asetettavalla jalkatuella.

Aseta tietokoneen näyttö hieman viistosti katseen alapuolelle reilun puolen metrin päähän. Näytön voi nostaa kätevästi pienellä pöydälle asetettavalla tasolla tai pöytään helposti kiinnitettävällä telineellä, missä säätömahdollisuuksia on paljon.

Viisi vinkkiä seisomatyöskentelyyn (selkäkanava):

  •          Tauota työtäsi ja tee taukojumppaa
  •           Puhu puhelut seisten
  •           Pidä kävelykokouksia
  •           Nauti pystykahvit
  •           Käytä portaita hissin sijaan

 

Katso lisää, lähteet:

Selkäkanava.fi

Harvard Health Publishing

tech
Paytrail