Ethernet -kaapelit

Valitse Ethernet -verkkoosi oikeanlainen sisäkäyttöön tai ulkokäyttöön tarkoitettu kaapeli. Yhteytesi on tällöin riittävästi turvassa olosuhteilta ja sähkömagneettisilta häiriöiltä. Langaton yhteys on vaivaton rakentaa, mutta esimerkiksi rakennusten seinät ja muut esteet haittaavat langatonta tiedonsiirtoa. Varmatoiminen langallinen yhteys on oikea valinta, mikäli haluat laajentaa verkkoasi pysyvästi.

Kaikki Ethernet -kaapelit eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä. Kannattaa valita oikea kaapeli tarpeeseesi.

Kun valitset kaapelia, kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin:

  1. Kaapelilta vaadittava nopeus
  2. Kaapelin suojaus sekä sähkömagneettisilta häiriöiltä että fyysiseltä rasitukselta
  3. Välimatkan pituus kytkettävien kohteiden välillä

Nopeus

Kaapelin nopeus tarkoittaa sitä, kuinka paljon dataa se kykenee siirtämään sekunnissa. 200Mbs tarkoittaa, että kyseinen kaapeli siirtää 200 miljoonaa bittiä dataa sekunnissa. Yleensä verkossa saavutettavan nopeuden määrää verkkoon kytkettyjen laitteiden tukema suurin nopeus. Kaapeli kannattaa siis valita siten, että se riittää tukemaan vähintään tätä nopeutta. Kaapelin tukeman nopeuden näet sen Cat -tyyppimerkinnästä.

Suojaus

Kaapelin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kohteen olosuhteisiin. Mikäli käyttökohteessa on sähkölinjoja tai sähkölaitteita, voi olla tarpeen käyttää sähkömagneettisilta häiriöiltä suojattuja kaapeleita. Mikäli kaapelin on tarkoitus olla ulkona, käytä sopivaa ulkokäyttöön tarkoitettua kaapelia. Tässä artikkelissa on alla lisää Ethernet -kaapeleista ulkokäyttöön.

Pituus

Normaalisti Ethernet -kaapeli toimii hyvin vielä 100 metrin matkalla. Tätä pidemmillä matkoilla signaalin heikkeneminen ja luotettavuus voivat kärsiä. Laadukkaat kaapelit toimivat kuitenkin hyvin myös pidemmillä matkoilla. Mikäli laitteistojen välinen matka on kovin pitkä, väliin voidaan asentaa sopiva signaalintoistin.

 

Ethernet -kaapelien tyypit

Ethernet -kaapelin tyyppi on merkitty ”Cat” -merkinnällä: Cat8, Cat7, Cat6, Cat5e..  Kategoria kertoo kaapelin kaistanleveyden(MHz), maksimisiirtonopeuden(Mbps) ja suojauksen. Nykyään käytetään yleisesti luokaltaan Cat5e ja uudempien luokkien Ethernet -kaapeleita.

Cat1 Ethernet -kaapeli

Kategorian 1 kaapeli on tarkoitettu puhelinliikenteen kaapeliksi, eikä sitä nykyään käytetä tiedonsiirtokaapelina. Tämä kuparikaapeli on rakenteeltaan suojaamaton kierretty kaapeli (UTP eli unshielded twited-pair).

Cat2 Ethernet -kaapeli

Kategorian 2 kaapeli on tarkoitettu puhelin- ja tietoliikenteen kaapeliksi. Tämä kuparikaapeli on rakenteeltaan suojaamaton 4 johdinparin (yhteensä siis 8) kierretty kaapeli (UTP).

Cat3 Ethernet -kaapeli

Kategorian 3 kaapeli on pääosin 10BaseT Ethernet -kaapeli. Tämä kuparikaapeli on rakenteeltaan 4 johdinparin suojaamaton kierretty kaapeli (UTP). Häiriöherkkyyttä on yritetty parantaa tiheällä ja tarkalla kaapelien kiertämisellä. Häiriöherkkyytensä vuoksi sitä kannattaa käyttää vain hitaampaan tiedonsiirtoon. On kuitenkin suositeltavaa käyttää vähintään Cat5 -luokan kaapelia.

Cat4 Ethernet -kaapeli

Kategorian 4 kaapeli oli aikanaan käytetty Token Ring ja 10/100BaseT verkoissa. Tämä 4 kuparikaapeliparin kierretty kaapeli (UTP) on kuitenkin nykyään hävinnyt markkinoilta. Sen korvasi nopeasti parempi Cat5 -luokan kaapeli.

Cat5 ja Cat5e Ethernet -kaapeli

Kategorian 5e kaapeli on ollut suosittu tietoliikennekaapeli etenkin 100BaseT ja 1000BaseT / 2.5GBASE-T -verkoissa. Rakenteeltaan kaapeli on 4 johdinparin suojaamaton kierretty (UTP) puhdas kuparikaapeli. Kategoria Cat5 tuli standardina tiensä päähän, kun sen korvasi Cat5e vuonna 2001.

Kannattaa käyttää verkon rakentamiseen tunnettua kaapelia, jossa kaapelin materiaali on standardinmukainen puhdas kupari. Markkinoilla on myös väitetysti Cat5 -kategorian kaapeleita, joiden johdinmateriaali ei ole puhdasta kuparia.   

Cat6, Cat6A ja Cat6e Ethernet -kaapeli

Kategorian 6 kaapeli on tarkoitettu 10/100/1000BaseT sekä 2.5/5/10BaseT -kaapeliksi. Cat6 -luokan kaapelia voidaan käyttää 10BaseT -verkoissa korkeintaan 55 metrin matkalle ja Cat6A -kaapelia enimmällään 100 metrin etäisyydelle. Rakenteeltaan kaapeli on 4 johdinparin suojaamaton kierretty kaapeli. Johtimet ovat puhdasta kuparia.

Cat6e -luokan kaapeli ei ole TIA:n standardoima kaapeliluokka, vaan valmistajien tarkoitus tarjota Cat5->Cat5e:tä vastaava päivitys kaapeliluokkaan Cat6.

Cat7 ja Cat7A Ethernet -kaapeli

Kategorian 7 kaapeli on tarkoitettu etenkin 10BaseT -kaapeliksi jopa 100 metrin etäisyyksille. Rakenteeltaan tämä kaapeli on 4 johdinparin kierretty kuparikaapeli. Rakenne kuitenkin voi poiketa aiemmista kaapeliluokista siinä, että johdinparit ovat usein hyvin suojattuja. Cat7 -standardi vahvistettiin vuonna 2002.

Vuonna 2008 vahvistettiin kuitenkin Cat6A, joka mahdollistaa 10 Gbit/s Ethernet -verkon. Tämä tarkoitti myös sitä, että liittimenä voitiin edelleen käyttää tuttua RJ45 -liitintä. Cat7 -kategorian kaapelit taas käyttävät ARJ45 -liitintä (eli GG45)

Cat7A -luokka kehitettiin alun perin tukemaan 40 gigabitin Ethernet 40GBaseT:tä 1GHz taajuudella. Tämä suunnitelma kuitenkin kumoutui, kun Cat8 -standardi vahvistettiin tukemaan 25GBaseT ja 40GBaseT -verkkoja. Cat7A ei siten tue 40Gbit/s Ethernet:iä.

Cat8 (Cat8.1 ja Cat8.2) Ethernet -kaapeli

Kategorian 8 kaapeli on tarkoitettu lähinnä lyhyen välimatkan kohteisiin 25GBaseT ja 40GBaseT -kohteisiin. Sitä ei ole tarkoitettu tavalliseen toimistokaapelointiin. Kaapeli on hyvin suojattu häiriöiltä nopean tiedonsiirron varmistamiseksi.

Cat8.1 -kaapelit soveltuvat paremmin 25GBaseT -verkon kaapeleiksi. Liittimenä toimii RJ45. Tämä kategoria on yhteensopiva Cat6A:n kanssa.

Cat8.2 soveltuu myös 40GBaseT -verkon kaapeliksi. Liittiminä käytetään ARJ45/GG -liittimiä. Kaapeli on yhteensopiva Cat7A -kaapelin kanssa.

Ethernet -kaapelien luokkien ominaisuudet
KategoriaKaistanleveysNopeusSuurin etäisyysKäyttötarkoitus
Cat10,4MHz1MbpsPuhelinkaapeli
Cat24MHz4MbpsPuhelin- ja tietoliikennekaapeli
Cat316MHz10Mbps100m10BaseT Ethernet, yksityinen puhelinverkko, VoIP
Cat420MHz16Mbps100mToken Ring
Cat5100MHz100Mbps100m100BaseT Ethernet
Cat5e100MHz1Gbps100m100BaseT Ethernet
Cat6250MHz1Gbps100mGigabit Ethernet
Cat6A500MHz10Gbps100mGigabit Ethernet
Cat7600MHz10Gbps100m10 Gigabit runkoverkko
Cat8.12GHz25Gbps30m25 Gigabit runkoverkko
Cat8.22GHz40Gbps30m40 Gigabit runkoverkko

 

Ethernet -kaapeli ulkokäyttöön vai sisäkäyttöön?

Ethernet -kaapeli voidaan asentaa ulos ja näin kytkeä eri rakennuksissa olevia laitteita toisiinsa LAN -verkon avulla. Voit käyttää sekä sisäkäyttöön tarkoitettua Ethernet -kaapelia että tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvaa erityiseti ulkokäyttöön suunniteltua kaapelia.

Kaapeleissa on merkittäviä eroja niiden kestävyyden ja muun suojauksen suhteen. Ulkoasennuksissa ulkokäyttöön suunnitellun Ethernet -kaapelin hinta tulee pidemmällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi, koska oikea kaapeli kestää ulko-olosuhteita pitkään. Lisäksi suojaus on parempi häiriöiden suhteen ja näin ollen tiedonsiirto on nopeampaa.

Ethernet -kaapeli sisäkäyttöön ulkona

Mikäli sisäkäyttöön tarkoitettu kaapeli asennetaan ulos, se tulisi asettaa tarkoituksenmukaiseen suojaputkeen. Sisäkäyttöön tarkoitetun kaapelin ulkopinnoite ei ole suunniteltu kestämään ulkokäyttöä. Ulkona olosuhteet muuttuvat jatkuvasti ja pinnoitteen kyky suojata johdinta heikkenee nopeasti, mikäli sitä ei ole suojattu kunnolla. Kaapeli kannattaa upottaa maahan, eikä sitä kannata sijoittaa samaan suojaputkeen sähköjohtimien kanssa.

Ethernet -kaapeli ulkokäyttöön

Helpoimmalla pääset käyttämällä Ethernet -kaapelia, mikä on tarkoitettu ulkokäyttöön. Käyttöikänsä aikana tämä osoittautuu myös edullisemmaksi. Usein ulkokäyttöön tarkoitetut Ethernet -kaapelit suojataan kosteuden lisäksi myös RF -aaltojen aiheuttamilta häiriöiltä. Voit käyttää asennuksessa yksinkertaista suojaputkea, jolloin kaapelin vaihtaminen erityyppiseen on tarvittaessa helpompaa. Suojaputki antaa lisäsuojaa myös mekaaniselle rasitukselle. Mikäli asennat kaapelin paikkaan, missä se on auringonvalolle alttiina, valitse Cat6 -kaapeli, missä on UV -suojaus. Kattojen välillä roikkuvat kaapelit taas tarvitsevat sisälleen tukirakenteen. Tällöin kaapeli kestää väsymättä ajan myötä. Ulkoasennuksissa kannattaa ottaa huomioon myös salaman iskut ja suojata asennus sopivalla ylijännitesuojalla.

Kaapelitesteri

Ennen kuin hautaat kaapelin ulos, olisi hyvä, jos käytössäsi olisi sopiva testeri. Mittaa tällä asennuksen jälkeen johtimen liitosten toimivuus. Näin vältyt mahdolliselta ylimääräiseltä työltä. 

Kysy meiltä lisää Ethernet -kaapeleista ja etsitään teille käyttötarkoitukseenne oikeanlainen kaapeli.

tech
Paytrail