DisplayPort

VESA on määritellyt näyttöliittymille korkeita resoluutioita sekä nopeita virkistystaajuuksia tukevat DisplayPort (DP) -standardit. Se määrittelee liittimen, kaapelin ja tiedonsiirron laitteiden välillä. Tietokoneesi uusi erillinen näyttö tukee todennäköisesti DisplayPort -standardia. DisplayPort on usein nimenomaan tietotekniikan laitteissa käytetty standardi. HDMI on taas yleensä käytössä TV ja multimedia -laitteissa.

DisplayPort -versiot 1.2 ja 1.4

DisplayPort versiot 1.2 ja 1.4 ovat suosittuja. Versio 1.2 tukee 1080p resoluutiota 240Hz -taajuudella sekä 4K -resoluutiota 75Hz -taajuudella. Sen sijaan versio 1.4 tukee 1440p -resoluutiota 240Hz -taajuudella sekä 5K -resoluutiota 60Hz -taajuudella. Versio 1.4 tukee jopa 8K -resoluutiota 30Hz:n taajuudella. Versio 1.4 on taaksepäin yhteensopiva vanhempien versioiden kanssa.

 

DisplayPort -kaapelit

Kaikki DisplayPort -näyttökaapelit ovat yhteensopivia DisplayPort -laitteiden kanssa. Pääsääntöinen ero kaapeleiden välillä on tiedonsiirtonopeudessa. Kaapelit on luokiteltu tiedonsiirtonopeuksien perusteella esim. RBR, HBR, HBR2, HBR3, UHBR10 -luokkaan. Koska kaapelit ovat taaksepäin yhteensopivia vanhempien versioiden kaapelien kanssa, kannattaa valita vähintään HBR3 -luokan kaapeli, jotta vältyt laitepäivityksen myötä uuden näyttökaapelin hankinnalta.

Näyttökaapelin luokka rajoittaa sitä, kuinka suurta resoluutiota ja virkistystaajuutta kaapeli tukee. Mikäli näyttösi tukee tiettyä virkistystaajuutta ja käytät matalamman nopeusluokan kaapelia, virkistystaajuutesi on pienempi.

Tarkista näyttösi teknisistä tiedoista resoluutio ja virkistystaajuus. Voit yksinkertaisesti valita korkeamman nopeusluokan DisplayPort -kaapelin, jotta saat parhaimman suorituskyvyn näytöltäsi. Useinmiten uuden näyttösi mukana toimitetaan sopiva DisplayPort -kaapeli. Mikäli haluat pidemmän kaapelin, voit valita sopivan nopeusluokan DisplayPort -kaapelin valikoimastamme.

DisplayPort -kaapelien tiedonsiirtonopeuksien luokat
Tiedonsiirtonopeuksien luokatTiedonsiirtonopeusDP versioKaapelin VESA -sertifiointi
RBR (Reduced Bit Rate)6.48 Gbit/s1.0RBR DisplayPort -kaapeli
HBR (High Bit Rate)10.80 Gbit/sStandard DisplayPort -kaapeli
HBR2 (High Bit Rate 2)21.60 Gbit/s1.2
HBR3 (High Bit Rate 3)32.40 Gbit/s1.3DP8K DisplayPort -kaapeli
UHBR 10 (Ultra High Bit Rate 10)40.00 Gbit/s2.0

Sopivatko kaikki USB-C -kaapelit käyttöösi?

Mikäli käytät halpaa kaapelia, se voi olla täysin vääränlainen käyttötarkoitukseensa ja vahingoittaa laitettasi. Kaapeli voi olla erityisen haitallinen kannettavalle tietokoneellesi. 

USB-C (aikaisemmin USB Type-C)  -liittimien tarkoitus on korvata tiedonsiirto-, lataus- ja näyttöliittimiä, kuten DisplayPort. Kaikki USB -kaapelit eivät kuitenkaan ole riittävän laadukkaita kaikkiin näihin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi halvemmat USB -kaapelit eivät välttämättä sovellu lataus- tai näyttökaapeleiksi. 

Käytännössä voit käyttää kaikkia kaapeleita tiedonsiirtoon. 

Mikäli käytät USB-C -kaapeliasi laitteesi lataamiseen tai näyttökaapelina, kaapelin laadun suhteen kannattaa olla tarkkana. Monet USB-C -kaapelit on suunniteltu esimerkiksi vain VGA-tason videolle tai latausteholtaan matalampiin tarkoituksiin. Mikäli käytät tällaista kaapelia kannettavan tietokoneesi lataamiseen, voit vahingoittaa laturia, kaapelia ja kannettavaa tietokonettasi.

 

DisplayPort -liittimet

DisplayPort -liittimen ja Mini DisplayPort -liittimien lisäksi, USB-C -liitin on yleistynyt. USB-C -liittimen kautta käytettävää DisplayPort:ia kutsutaan DisplayPort Alt Modeksi. Tiedonsiirto USB-C -liittimen kautta riippuu siis käytettävästä DisplayPort -standardista. Mikäli joudut kytkemään yhteen eri liittimin varustettuja laitteita, voit käyttää sopivaa USB-C - DisplayPort -adapteria

Mikä on Thunderbolt 3 USB-C? 

Thunderbolt 3 -liitin näyttää ulkoasultaan USB-C -liittimeltä. Niitä ei voi erottaa toisistaan. Pääasiassa Thunderbolt 3 -liittimen kautta voidaan suorittaa kaikki samat toiminnot kuin suorittaisit USB-C -liittimen kautta. 

Thunderbolt 3 on kuitenkin paljon nopeampi kuin USB-C. Tämä onkin varsinainen ero näiden liitinten välillä. USB-C kykenee 20Gbps nopeuteen ja Thunderbolt 3 40Gbps nopeuteen. Voit kuitenkin kytkeä USB-C -standardin liittimesi Thunderbolt 3 -porttiin ja laitteesi toimii aivan normaalisti. Mikäli sinulla on käytössäsi Thunderbolt 3 -portit, valitse käyttöösi sopiva Thunderbolt 3 USB-C -kaapeli.

 

DisplayPort -adapterit

DisplayPort on suunniteltu korvaamaan vanhemmat VGA, FPD-Link ja DVI -liitännät. Liitäntä on taaksepäin yhteensopiva esimerkiksi HDMI:n ja DVI:n kanssa. Tällöin pitää kuitenkin käyttää passiivista tai aktiivista adapteria.

Passiiviset DisplayPort -adapterit

DisplayPort -liitäntä ei suoraan tue DVI tai HDMI -liitäntää (DisplayPort to HDMI). Tarkista kuitenkin, onko sinulla dual-mode DisplayPort -liitäntä, sillä laitteesi ei välttämättä tue dual-mode DisplayPort:ia. Dual-mode DisplayPort (DisplayPort++ tai DP++) toimii single-link -protokollan kautta HDMI ja DVI -liitäntöjen kanssa. Tällöin DisplayPortin LVDS -signaali muunnetaan HDMI:n tai DVI:n TMDS -signaalitasoon eli 3,3 voltista 5 volttiin. Tarkoitukseen sopiva passiivinen DisplayPort-HDMI tai DisplayPort-DVI -adapteri on edullinen. Applen laitteissa Mini Displayport – HDMI tai DVI passiiviseen muunnokseen voi käyttää omaa esim. HDMI – Mini DisplayPort -adapteria.

Aktiiviset DisplayPort -adapterit

DP++ -liitännöissä liittimen johtimien lukumäärä ei riitä dual-link -toimintaan. Jos käytössäsi siis on analoginen VGA tai dual-link DVI -liitäntä, passiivinen adapteri ei myöskään sovellu signaalin muuntamiseen. Tällöin voit kuitenkin käyttää sopivaa aktiivista DisplayPort -adapteria. Aktiiviset DisplayPort – VGA -adapterit ottavat käyttöjännitteensä DisplayPort liittimen kautta suoraan. DisplayPort – dual-link DVI -adapterit vaativat joskus erillisen käyttöjännitteen esimerkiksi USB -portista.

tech
Paytrail