Varaosahaku >

TUOTTEET

Ergonominen suomalainen näppäimistö

Ergonominen näppäimistö on suunniteltu siten, että kätesi voivat olla luonnollisessa asennossaan, kun kirjoitat. Tällöin vältyt lihasten turhalta jännitykseltä sekä käsiesi väsymiseltä. Ergonominen näppäimistö on erityisen hyödyllinen kymmensormijärjestelmää käyttäville henkilöille.

Pitkäaikainen väärässä asennossa työskentely voi aiheuttaa monia rasitusvammoja. Yksi niistä on rannekanavaoireyhtymä (ks. kuva alla). Oire voi kehittyä ranteeseen kohdistuvan rasituksen seurauksena. Mikäli työskentelet paljon tietokoneella, kannattaa välttää rasitusta käyttämällä ergonomista hiirtä ja näppäimistöä.

Ergonominen näppäimistö on usein suunniteltu siten, että näppäimistö jaettu kahteen osaan ja asetettu V -muotoon.

Hoitamaton rannekanavan
oireyhtymä
Hoitamaton rannekanavan oireyhtymä
Ergonominen näppäimistö

Suomalainen näppäimistö

Suomalainen näppäimistö poikkeaa monista yleisesti markkinoilla käytettävistä näppäimistöistä lähinnä kielikohtaisten kirjainten ja erikoismerkkien osalta. Lisäksi näppäimistöillä on erilaiset tarkenäppäinasettelut. Tarkemerkit ovat merkkejä, jotka eivät tule heti näkyviin näppäintä painettaessa, vaan vasta sitten, kun seuraavaa näppäintä painetaan näppäimistöltä. 

Perinteinen ruotsalais-suomalainen näppäimistöasettelu on käytössä suurimmassa osassa Suomessa myytävistä näppäimistöistä ja se soveltuu hyvin käyttötarkoitukseensa. 

Laajennettu suomalainen näppäimistöasettelu standardoitiin vuonna 2008. SFS 5966 on tämän laajennetun suomalaisen tietokone­näppäimistön eli suomalaisen monikielisen näppäimistön kansallinen standardi. Se sisältää myös harvinaiset suomen kielen š- ja ž‑kirjaimet. Tämän näppäimistöstandardin mukaisia näppäimistöjä on kuitenkin saatavilla toistaiseksi vähän. Mikäli tarvitset uutta SFS 5966:n mukaista näppäimistöasettelua, voit mahdollisesti toteuttaa sen myös nykyisillä ruotsalais-suomalaisilla näppäimistöillä. Tällöin tietokoneellesi tulee asentaa sopiva näppäimistöajuri.

tech
Paytrail