Varaosahaku >

TUOTTEET

Ethernet -kaapeli ulkokäyttöön vai sisäkäyttöön?

Valitse käyttöön oikeanlainen kiinteä johdin, mikäli tarvitset nopean ja varman Ethernet -yhteyden. Johtimessa kulkeva signaali on tällöin paremmin turvassa olosuhteilta ja sähkömagneettisilta häiriöiltä. Esimerkiksi rakennusten seinät ja muut esteet haittaavat langatonta tiedosiirtoa. Varmatoiminen kiinteä kaapeli on oikea valinta, mikäli haluat laajentaa verkkoasi pysyvästi.

Kaapelien tyypit

Cat7, Cat6 tai Cat5E Ethernet -kaapeli voidaan asentaa ulos ja näin kytkeä eri rakennuksissa olevia laitteita toisiinsa LAN -verkon avulla. Voit käyttää sekä sisäkäyttöön tarkoitettua Ethernet -kaapelia että tähän tarkoitukseen paremmin soveltuvaa erityiseti ulkokäyttöön suunniteltua kaapelia.

Ethernet -kaapeli sisäkäyttöön

Mikäli sisäkäyttöön tarkoitettu kaapeli asennetaan ulos, se tulisi asettaa tarkoituksenmukaiseen suojaputkeen. Sisäkäyttöön tarkoitetun kaapelin ulkopinnoite ei ole suunniteltu kestämään ulkokäyttöä. Ulkona olosuhteet muuttuvat jatkuvasti ja pinnoitteen kyky suojata johdinta heikkenee nopeasti, mikäli sitä ei ole suojattu kunnolla. Kaapeli kannattaa upottaa maahan, eikä sitä kannata sijoittaa samaan suojaputkeen sähköjohtimien kanssa.

Ethernet -kaapeli ulkokäyttöön

Helpoimmalla pääset käyttämällä Ethernet -kaapelia, mikä on tarkoitettu ulkokäyttöön. Käyttöikänsä aikana tämä osoittautuu myös edullisemmaksi. Usein ulkokäyttöön tarkoitetut Ethernet -kaapelit suojataan kosteuden lisäksi myös RF -aaltojen aiheuttamilta häiriöiltä. Voit käyttää asennuksessa yksinkertaista suojaputkea, jolloin kaapelin vaihtaminen erityyppiseen on tarvittaessa helpompaa. Suojaputki antaa lisäsuojaa myös mekaaniselle rasitukselle. Mikäli asennat kaapelin paikkaan, missä se on auringonvalolle alttiina, valitse Cat6 -kaapeli, missä on UV -suojaus. Kattojen välillä roikkuvat kaapelit taas tarvitsevat sisälleen tukirakenteen. Tällöin kaapeli kestää väsymättä ajan myötä. Ulkoasennuksissa kannattaa ottaa huomioon myös salaman iskut ja suojata asennus sopivalla ylijännitesuojalla.

Kaapelitesteri

Ennen kuin hautaat kaapelin ulos, olisi hyvä, jos käytössäsi olisi sopiva testeri. Mittaa tällä asennuksen jälkeen johtimen liitosten toimivuus. Näin vältyt mahdolliselta ylimääräiseltä työltä.

Entä kaapelin pituus?

Normaalisti Ethernet -kaapeli toimii hyvin vähintään 100 metrin matkalla. Tätä pidemmillä matkoilla signaalin heikkeneminen ja luotettavuus voivat kärsiä. Laadukkaat kaapelit toimivat kuitenkin hyvin myös huomattavasti pidemmillä matkoilla. Mikäli laitteistojen välinen matka on kovin pitkä, väliin voidaan asentaa sopiva signaalintoistin.

Yhteenveto

Kaapeleissa on merkittäviä eroja niiden kestävyyden ja muun suojauksen suhteen. Ulkoasennuksissa ulkokäyttöön suunnitellun Ethernet -kaapelin hinta tulee pidemmällä aikavälillä huomattavasti edullisemmaksi, koska oikea kaapeli kestää ulko-olosuhteita pitkään. Lisäksi suojaus on parempi häiriöiden suhteen ja näin ollen tiedonsiirto on nopeampaa. Kysy meiltä lisää Ethernet -kaapeleista ja etsitään teille käyttötarkoitukseenne oikeanlainen kaapeli.

tech
Paytrail